Tijdelijke scheiding

Wanneer er in een relatie overspel werd gepleegd door één van beide partners, dan komt er een tijd dat er één en ander duidelijk moet worden gesteld. Ook, of juist indien, uw partner spijt heeft van zijn/ haar gedrag en weer met u samen wenst te zijn.

Maakte u voordien een lange tijd van onzekerheden door en moest u misschien zelfs een detectivebureau inschakelen om de waarheid te achterhalen, dan heeft er zich bij u waarschijnlijk ook veel woede opgestapeld. In zulk een situatie is voor velen een scheiding de enige uitweg.

Maar in geval van een scheiding zijn er vele overwegingen die in acht dienen te worden genomen. Wat zal er gebeuren met de kinderen, de firma, het huis, wat aangaande familiale en sociale contacten. En in het bijzonder – hou ik ondanks alles nog van mijn partner? Ben ik zeker dat ik hem niet kan vergeven?

Wanneer u op een dusdanig punt bent gekomen en er zich zoveel twijfel heeft opgehoopt, dan zou u dienen na te denken over een tijdelijke scheiding. Omdat dit u de kans geeft om alles rustig van op een afstand te overdenken. Dan kunt u voor uzelf uitmaken of u nog van uw partner houdt – en of u hem/ haar werkelijk zou kunnen vergeven. En dit zonder door hem, hypothetisch, onder druk te worden gezet. U kunt uw woede en gekwetste gevoelens overwinnen zonder in zulk een situatie nog meer kapot te maken. Want indien u wenst samen te blijven helpt het niet om ook uw partner te kwetsen.

Maar met betrekking tot dit tijdsbestek moet het één en ander duidelijk worden overlegd. Hoe ziet dit eruit? Hoelang zal deze scheiding duren? Hoe wordt dit financieel geregeld? Hoe verklaart men deze situatie aan de kinderen en hoe wordt het bezoekrecht voor de kinderen geregeld? En in het bijzonder, hoe regelt u als paar de tijdelijke scheiding. Hoe vaak zullen jullie elkaar ontmoeten? Is een neutrale plaats beter als in de woning of het huis? En wanneer zouden jullie elkaar voor de eerste keer moeten ontmoeten? Wat heeft elk van beiden als bezigheid tijdens de individuele periode? Is partnertherapie zinvol of zijn open gesprekken toereikend?

U merkt het dus – er valt heel wat te regelen en te overleggen. Maar het geeft u beiden de mogelijkheid voor uzelf uit te maken: Hou ik nog van mijn partner? Voel ik mij in normale omstandigheden zeker en geborgen? Ontbreekt het mij aan iets/ of zou ik graag wat veranderen?
En kan ik vergeten en vergeven?

Wanneer u vervolgens deze vragen eerlijk voor uzelf beantwoord en hierover nadien even open en eerlijk spreekt met uw partner, kan dit voor jullie een nieuw begin betekenen.

Tijdens de gesprekken dienen jullie ook de mogelijkheid tot een definitieve scheiding te overwegen. Indien u zoveel compromissen dient te sluiten of vaststelt dat uw vertrouwen niet meer te herstellen valt, is een scheiding vermoedelijk de finale stap. En ook uw partner moet voor zichzelf een kans zien, maar ook hij/zij dient aan zichzelf te werken. Hij/zij moet voor zichzelf uitmaken waarom het overspel werd gepleegd en wat er schortte in de relatie. Het is mogelijk dat jullie beiden dan vaststellen dat een nieuw begin niet mogelijk is, wat dan uiteindelijk beter is dan zich in een ongelukkige en niet bevredigende relatie te bevinden.

Een kans op een betere relatie of zelfs een nieuw begin – enkel een tijdelijke scheiding kan helpen deze vraag op te lossen.

Onmiddelijke hulp bij overspel

Leven met het ontrouw

Leven na overspel

Problemen in de relatie

Professionele hulp en diensten

Nuttige informatie

Mooie offertes van bol.com*