Datingfraude militair: Opgelicht door ‘Amerikaanse militair’

Huwelijksoplichters doen zich voor als soldaten

Een vakartikel van A Plus Detective – Specialisten in wereldwijde personenverificatie

Autor: Jochen Meismann, internationale expert op het gebied van Love Scamming

Wat in eerste instantie lijkt op uw grote nieuwe liefde, kan al snel uitmonden in een geraffineerde vorm van oplichting.

Gewetenloze criminelen doen zich voor als soldaten van het Amerikaanse leger en weten met mooie woorden het vertrouwen en het hart van vrouwen te winnen die ze online hebben leren kennen. Hun uiteindelijke doel? Het geld van hun slachtoffers.

Mannen nemen willekeurig contact op met vrouwen via het internet

Als privédetectives ontvangen wij dagelijks meldingen van vrouwen die het slachtoffer zijn geworden van huwelijksoplichters. Veel van deze gevallen volgen een vergelijkbaar patroon.

Het begint meestal met ongevraagd contact door vermeende Amerikaanse soldaten. Dit eerste contact vindt vaak plaats via e-mail, Facebook, datingsites, Skype, forums of andere sociale netwerken.

Om vertrouwen te wekken, sturen de ‘soldaten’ charmante foto’s van zichzelf in uniform, met gevechtsuitrusting of naast militaire voertuigen en wapens. Alle rangen komen voorbij: van eenvoudige soldaat tot generaal.

 

Na het eerste contact schakelen de vermeende Amerikaanse soldaten al snel over op communicatie via e-mail

Onder allerlei voorwendselen leggen ze uit waarom verder contact alleen via e-mail mogelijk zou zijn.

De werkelijke reden is simpel: zodra datingsites of sociale netwerken ontdekken dat het profiel nep is en de persoon geen echte soldaat, worden de accounts geblokkeerd. Hierdoor wordt verdere communicatie via deze platforms onmogelijk, en kunnen ze geen toegang meer krijgen tot eerdere slachtoffers.

Om dit te voorkomen, vragen ze om een persoonlijk e-mailadres of een mobiel nummer. Met deze informatie in handen zorgen ze ervoor dat het contact kan worden voortgezet, zelfs als hun oorspronkelijke profielen worden verwijderd.

Namaak militaire ID

Namaak militaire ID

De vermeende soldaten presenteren zich vrijwel altijd als Amerikanen. Sporadisch doen ze zich ook voor als Australiërs, Britten of Canadezen. Dit hangt meestal af van de herkomst van de gestolen foto’s.

Deze ‘soldaten’ beweren vaak dat ze zijn ingezet in crisisgebieden zoals Afghanistan, Irak of Syrië. Ook missies in gebieden waar blauwhelmen actief zijn, worden regelmatig genoemd. Dit versterkt het beeld van hun vermeende militaire status en dient om hun verhalen geloofwaardiger te maken.

Grote liefde – of toch niet?

Binnen enkele weken is de vermeende Amerikaanse soldaat een vast onderdeel van het leven van zijn slachtoffer geworden. Het constante contact laat hem lijken op een virtueel familielid.

Al snel verklaart hij zijn grote liefde met woorden als „mijn liefje“, „mijn schatje“ en „mijn vrouw“. Ondanks deze emotionele uitingen hebben de slachtoffers hun ‘soldaat’ nooit in levenden lijve gezien. Het contact verloopt uitsluitend via berichten op Messenger of telefoon.

Opvallend is dat de zogenaamde Amerikanen vaak gebrekkig Engels spreken, met een sterk Afrikaans accent. Veel slachtoffers merken dit echter niet, omdat ze zelf beperkte kennis van de taal hebben. Ook dat de romantische gedichten en verzen niet in de context passen en simpelweg uit bestaande poëtische werken geplukt zijn, valt hen niet op.

Al snel begint de soldaat plannen te smeden voor een gezamenlijke toekomst. Hij belooft naar Duitsland, België of Nederland te komen, afhankelijk van de woonplaats van zijn slachtoffer. Hij schildert een rooskleurig beeld van hun leven samen en spreekt al over een snel huwelijk.

Wanneer het slachtoffer om een videochat vraagt, beweert hij dat dit op militaire bases verboden is. Deze smoes wordt zonder aarzeling geloofd, ondanks dat dit in werkelijkheid onzin is.

Er doen zich problemen voor – De soldaat heeft geld nodig

Kort voordat de vermeende soldaat zijn reis naar Europa zou maken, ontstaan er plotseling problemen.

Hij beweert dat hij in het crisisgebied geen toegang heeft tot zijn geld en dringend financiële hulp nodig heeft. De reden varieert:

  • Hij heeft een voorschot nodig om zijn vlucht te boeken.
  • Hij wil een koffer met persoonlijke spullen naar Europa sturen en moet hiervoor tolgeld betalen.
  • Hij beweert goudstaven gevonden te hebben, die hij naar het buitenland wil smokkelen. Hiervoor zou hij smeergeld moeten betalen om diplomaten om te kopen.
  • Hij zegt dat hij een geldkoffer naar Europa wil verschepen, maar hiervoor geld nodig heeft om het transport veilig te stellen.
  • Hij vraagt om hulp bij het betalen van een vrijstellingssom, zodat hij eerder ontslagen kan worden uit zijn militaire dienst.

Soms speelt hij ook in op de emoties van het slachtoffer. Hij vertelt bijvoorbeeld dat zijn kind in de Verenigde Staten een ernstig ongeluk heeft gehad en dringend geopereerd moet worden. Omdat de operatie vooruitbetaald moet worden, vraagt hij om financiële steun.

Een andere truc: hij stuurt een vermeende cheque naar Europa en vraagt zijn ‘vrouw’ om deze te innen. Omdat dit proces te lang zou duren, dringt hij erop aan dat ze alvast geld overmaakt. De cheque blijkt later natuurlijk nooit aangekomen te zijn.

    Geld-box van een oplichter

    Geld-box van een oplichter

    Natuurlijk stelt de ‘soldaat’ dat hij het geld slechts wil lenen en belooft het terug te betalen zodra hij in Europa is. Om de zaak te versnellen, moet het geld echter naar Ghana of Nigeria gestuurd worden, waar zijn ‘tussenpersonen’ alles kunnen regelen. Hij legt uit dat de overschrijving eenvoudig via Western Union of MoneyGram kan worden gedaan.

    Wordt het geld inderdaad overgemaakt, dan is het voor altijd verdwenen. De ‘soldaat’ blijft vervolgens met nieuwe problemen komen, waarvoor telkens meer geld nodig is. Het slachtoffer betaalt keer op keer, totdat al haar spaargeld is uitgeput.

    Wanneer het slachtoffer blut is, wordt de druk verder opgevoerd. Hij vraagt haar om geld te lenen, een krediet af te sluiten, de levensverzekering uit te laten betalen, bij familie om hulp te vragen of een voorschot bij de werkgever te regelen. Alles is toegestaan zolang er maar meer geld binnenkomt. Op deze manier wordt de vrouw financieel volledig uitgeput.

    De Amerikaanse soldaat bestaat niet echt

    Wat het slachtoffer niet weet: de zogenaamd Amerikaanse soldaat is helemaal geen militair. Hij is een huwelijksoplichter, vaak verbonden aan de Ghanese maffiastructuur of de Nigeria Connection.

    Deze netwerken staan erom bekend op grote schaal vrouwen financieel uit te buiten via liefdesfraude. De foto’s die hij gebruikt, zijn gestolen van het internet — bijvoorbeeld van Facebook, Instagram of andere sociale media.

    Tragischerwijs zijn de mannen op de foto’s vaak echte soldaten, die tijdens hun dienst omgekomen zijn en waarvan de nabestaanden niets weten van het misbruik van hun beeltenis.

    De oplichter zelf zit ondertussen achter zijn computer en voert gelijktijdig gesprekken met meerdere slachtoffers. Voor hem is dit een fulltimebaan, en een die uitzonderlijk goed betaalt. De meeste vrouwen sturen aanzienlijke geldbedragen.

    Ter vergelijking: het gemiddelde maandinkomen in Ghana ligt rond de 108 euro. Als een slachtoffer slechts 1000 euro overmaakt, betekent dit dat een Ghanese arbeider meer dan negen maanden zou moeten werken om hetzelfde bedrag te verdienen.

    In Nigeria ligt het gemiddelde maandloon iets hoger, rond de 173 euro. Toch zou ook daar een arbeider bijna een half jaar moeten werken om 1000 euro bij elkaar te krijgen. Veel slachtoffers sturen echter veel meer.

    Er zijn gevallen bekend waarin vrouwen meer dan 100.000 euro hebben overgemaakt aan hun zogenaamde grote liefde. Ter vergelijking: met een gemiddeld loon van 108 euro per maand zou een arbeider in Ghana ruim 77 jaar moeten werken om dit bedrag te verdienen. Een dergelijke som is voor hen met eerlijk werk onbereikbaar.

    Voor de oplichters, ook wel bekend als scammers of love scammers, is deze vorm van huwelijksfraude simpelweg een lucratieve manier om geld te verdienen. Wat voor de slachtoffers als een emotionele connectie begint, is voor de daders niets anders dan een goedbetaalde baan.

    Ons advies als een soldaat uit het Amerikaanse leger contact met u opneemt

    Wanneer iemand die zich voordoet als een Amerikaanse soldaat contact met u opneemt, wees dan altijd op uw hoede. Houd de volgende richtlijnen in gedachten: echte Amerikaanse soldaten zijn eerlijke mensen.

    Ze zouden nooit om geld vragen. Ze zouden ook nooit vragen om een koffer met persoonlijke spullen of andere goederen uit een crisisgebied te smokkelen. Dit is een duidelijk teken van oplichterij.

    Als de vermeende soldaat erop staat om alleen via tekstberichten te communiceren, en u aandringt op een videochat maar excuses aanvoert, zoals dat videochats verboden zijn in de kazerne vanwege veiligheidsredenen, dan weet u dat het een oplichter is.

    Dit is simpelweg niet waar; videochats via Facebook, FaceTime, Skype of andere diensten zijn in militaire gebieden meestal toegestaan. Het doel van deze smoes is te voorkomen dat u ontdekt dat de persoon in de video er anders uitziet dan de soldaat op de foto’s.

    Verstuur nooit geld aan iemand die zich als soldaat voordoet, vooral niet als het geld naar Afrika gestuurd moet worden. Als u dit toch doet, kunt u er vrijwel zeker van zijn dat het geld voorgoed verloren is.

    Accepteer nooit een cheque als garantie of betaling. Deze is vaak vervalst of ongeldig en zal geen waarde hebben.

    Uit de praktijk: een voorbeeld van love-scamming

    De Amerikaanse soldaat blijkt nep te zijn – hij is een love-scammer

    Onlangs ontvingen wij een verzoek van een klant die ons schreef: “Ik heb een soldaat op het internet leren kennen, die me wilde bezoeken. Ik heb hem geld gestuurd voor zijn vlucht naar Amsterdam.

    Toen hij zou aankomen, heb ik hem niet kunnen vinden. Ik maakte me zorgen en dacht dat er iets gebeurd was. Kunt u hem voor mij zoeken?” Helaas bleek al snel dat de man niet bestond.

    In werkelijkheid was de persoon met wie de vrouw contact had een oplichter. Hij gebruikte gestolen foto’s en deed zich voor als een Amerikaanse soldaat, die haar elke dag lieve berichtjes, gedichten en groeten stuurde. Uiteindelijk was de vrouw zo overtuigd van zijn oprechtheid dat ze hem het geld voor de vlucht voorschootte.

    Maar de man die ze dacht te kennen, bestond helemaal niet. Achter het verhaal ging een Afrikaanse oplichter schuil. Het geld was voorgoed verloren, en de vrouw had niet alleen financieel verlies geleden, maar ook emotionele schade.

    Heeft u ook ervaringen met een Amerikaanse soldaat?

    We ontmaskeren uw chatpartner uit Amerika en andere landen

    Heeft u iemand online leren kennen die zich voorstelt als afkomstig uit Amerika, Canada, Australië of Groot-Brittannië? Twijfelt u of de persoon echt is? Wij kunnen u helpen bij het verifiëren van hun identiteit.

    Valse identiteitskaart

    Valse identiteitskaart

    Spreekt u bij twijfel met een van onze privédetectives. Deze kan oplichters sneller herkennen dan u en is gespecialiseerd in het verifiëren van online profielen. Wij bieden verificatiediensten voor personen en hun adressen in Amerika en Groot-Brittannië aan.

    Wilt u er zeker van zijn dat uw partner echt bestaat? Wij controleren voor u of uw partner daadwerkelijk bestaat of niet.

    De kosten voor persoonsverificatie in Engeland of Amerika bedragen 395 euro, inclusief btw. Voor het online verifiëren van naam, persoonlijke gegevens en foto’s rekenen wij 200 euro, inclusief btw. Wij spreken helaas alleen Duits en Engels, maar we staan ook graag voor klanten uit België of Nederland klaar.

    Neem contact met ons op via e-mail of telefoon.

    info@detektei-aplus.de

    +49 – 2369 – 20 30 490

    Meer informatie over oplichters in het Duits op: www.detektei-aplus.de

    Lees meer over oplichters op het internet op: LoveScammer.com

    Hier volgen nog een paar begripsverklaringen voor beter begrip

    Definitie huwelijk oplichter – Wat is een huwelijksoplichter?

    Een huwelijksoplichter is iemand die zich voordoet als geïnteresseerd in een romantische relatie, vaak door zich voor te stellen als de ideale partner en zelfs een huwelijk voor te stellen.

    Het uiteindelijke doel van een huwelijksoplichter is echter niet liefde, maar financiële winst. Deze persoon manipuleert de gevoelens van het slachtoffer, vaak met valse beloften, en probeert geld of andere waardevolle middelen te verkrijgen door de partner te bedriegen.

    Wat is een Love Scammer?

    Een Love Scammer is een persoon die op het internet valse profielen aanmaakt om zich voor te doen als een romantische partner. Het doel van de scammer is om het slachtoffer te misleiden door hen te laten geloven dat er een oprechte liefde bestaat.

    In werkelijkheid heeft de Love Scammer geen interesse in de persoon zelf, maar streeft hij ernaar financiële voordelen te behalen door emotionele manipulatie en bedrog.

    Wat is Romance Scam?

    “Romance Scam” is een vorm van internetoplichterij waarbij scammers valse profielen aanmaken op sociale netwerken of datingsites om slachtoffers te misleiden.

    Het doel is om het slachtoffer te laten geloven in een romantische relatie, zodat de scammer hen uiteindelijk emotioneel en financieel kan uitbuiten. Dit gebeurt vaak door het slachtoffer te manipuleren en hen geld of andere waardevolle middelen afhandig te maken onder valse voorwendselen.

    Kunnen Amerikaanse soldaten hun vakantie afkopen?

    In het Amerikaanse leger is het niet mogelijk voor een soldaat om zijn vakantie af te kopen. Evenmin kan een soldaat geld betalen om vakantie toegekend te krijgen.

    Een bezoek aan een vriendin of verloofde wordt niet beschouwd als een noodsituatie die aanleiding geeft tot verlof. Alleen militairen kunnen officieel vakantie aanvragen, en dit moet via de daarvoor geldende procedures. Particulieren, zoals bijvoorbeeld een vriendin, kunnen dit proces niet beïnvloeden.

    Onmiddelijke hulp bij overspel

    Leven met het ontrouw

    Leven na overspel

    Problemen in de relatie

    Professionele hulp en diensten

    Nuttige informatie