Hoe overwint men scheidingsangst?

U en uw partner zijn het eens over een scheiding. Ook indien hij door u werd ingeleid doet deze stap pijn. Eens te meer wanneer het uw partner was die u meedeelde dat hij/zij zich van u wenst te scheiden.

U moet niet verwachten dat deze breuk of scheiding aan u voorbij zal gaan zonder zijn sporen achter te laten. Niettemin, u leefde jarenlang in deze relatie en beleefden gemeenschappelijke vele dingen. U zou nu, indien mogelijk, geen al te grote beslissingen mogen nemen. U zou hiervan later spijt kunnen krijgen. Probeer duidelijk in het reine te komen met uw situatie en bij uzelf te overleggen hoe het nu verder moet gaan.

Indien u hiertoe de mogelijkheid heeft, zouden jullie een ruimtelijke scheiding moeten overeenkomen, totdat uw partner of uzelf eruit. Hoe groter de woning, hoe gemakkelijker dit natuurlijk is. In dit geval moeten alle objecten en kledingstukken en zo verder, zich in het respectievelijke woongedeelte bevinden.

Vermijdt persoonlijk contact – ook wanneer dit moeilijk is. Gesprekken aangaande de breuk en wat hiertoe heeft geleid zouden moeten worden vermeden. Deze leiden meestal niet tot een verklaring echter eerder tot een verbitterde en luidruchtige strijd.

Pillen, alcohol, noch eten kunnen uw pijn aangaande de breuk genezen. Verdoven of voor een poosje wat afzwakken – dat misschien wel – maar niet genezen; waarbij niemand natuurlijk wat heeft tegen één of twee glaasjes wijn. Vermijdt om er vuil of als een slons bij te lopen. U zult merken dat u zich beter zult voelen wanneer u op uzelf let. Laat niet toe dat het door de stukgelopen relatie veroorzaakt verdriet de overhand neemt en probeer uw gevoelens te verwerken.

Indien mogelijk, zou u moeten vermijden om tijdens het weekend of tijdens feestdagen alleen thuis te zitten. Het komt u niet ten goede wanneer u lange tijd alleen zit te piekeren. Maak plannen om iets te ondernemen. Probeer hiervoor ook vrienden of bekenden warm te maken. Samen met anderen is het altijd leuker. U moet natuurlijk niet rigoureus elke ogenblik van de dag plannen – u wilt zich uiteindelijk niet vastzetten. U moet zich bovendien ook aan al deze plannen houden, zelfs wanneer u even geen zin heeft.

U stelt haat en woede vast? Ten opzichte van uzelf of uw Ex? Ten opzichte van de geliefde? Laat deze haat u niet vanbinnen uit opeten; schaadt hiermee niet uzelf, noch anderen. Probeer eens een bokscursus – het werkt echt bevrijdend op een zandzak te meppen. Ga misschien joggen, fietsen, zwemmen of werk wat in de tuin.

Wanneer u terugblikt, geeft u toe dat u fouten hebt gemaakt in de relatie? Schrijf deze fouten dan op, zodat u ze bij gelegenheid nog eens kunt nalezen. Het helpt u om in een volgende relatie diezelfde fouten niet opnieuw te maken. Het is ook zeer belangrijk dat u zichzelf met betrekking hiertoe geen schuldgevoel aanpraat.

U voelt zich klein, miezerig, eenzaam en verlaten? Dat is niet goed. Neem uzelf bij de kraag en klauter uit dit zwart gat. Denk aan uw goede eigenschappen, aan uw vaardigheden en ook aan uw welzijn. Wanneer men zich slecht voelt verliest men positieve dingen snel uit het oog.

Zorg ervoor dat u zichzelf ook eens in de watten legt. Gun uzelf de tijd om een lekkere Cappuccino te drinken op een terrasje onder een heerlijk zonnetje. Geniet van de buitenlucht en ontspan u. Of koop voor uzelf iets wat u al lang had willen hebben. Geniet van al deze dingen en laat uzelf toe u goed te voelen.

Tenslotte zou u niet uit het oog mogen verliezen dat uw geluk niet afhangt van het feit of uw partner al dan niet terugkeert. Of u zichzelf goed voelt of niet beslist u uiteindelijk alleen. Probeer positief te denken – dit brengt positieve gevoelens met zich mee.

Onmiddelijke hulp bij overspel

Leven met het ontrouw

Leven na overspel

Problemen in de relatie

Professionele hulp en diensten

Nuttige informatie

Mooie offertes van bol.com*